یکی از دغدغه های مهم افراد در مورد ظاهرشان در ارتباط با رنگ دندان ها است. سفیدی دندان ها برای هر شخصی مهم می باشد. تغییر رنگ دندان ها علل مختلفی دارد اما به هر حال سفید کردن دندان هایی که به هر دلیلی تغییر رنگ داده باشند قابل انجام است.
علل تغییر رنگ دندان ها:
عدم رعایت بهداشت: اصلی ترین دلیل زردی یا تغییر رنگ دندان ها عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. در صورتی که بعد از هر وعده غذایی مسواک زده نشود رنگدانه های موجود در غذاها روی دندان ها باقی می ماند. این رنگدانه ها به راحتی با مسواک و خمیر دندان پاک می شوند اما اگر از روی دندان ها زدوده نشوند در طولانی مدت در دندان ها نفوذ می کنند و باعث تغییر رنگ آنها می شوند.
مصرف بی رویه کافئین: بسیاری از افراد بر خسب عادتی که دارند ممکن است در طول روز بارها نوشیدنی های حاوی کافئین بخورند. از این قبیل نوشیدنی ها می توان به چای و قهوه اشاره نمود. مصرف زیاد چای قهوه رنگ دندان ها را به سرعت زرد می کند.
پلاک های دندانی: یکی از عوامل زردی و تغییر رنگ دندان ها، پلاک های دندانی می باشد. پلاک در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به وجود می آید در ابتدا با چشم دیده نمی شود اما بعد از مدتی به راحتی می توان آنها را دید. پلاک های دندانی اغلب از زیر لثه و در امتداد دندان ها شروع به گسترش می کنند.
مصرف برخی از داروها: مصرف برخی از داروهای خاص باعث تغییر رنگ دندان ها می شود. قبل از مصرف هر دارو بهتر است عوارض استفاده آن را که معمولا همراه دارو است مطالعه کنید. در دوران بارداری نیز مصرف برخی دارو ها نظیر تتراساکلین باعث تاثیر بر رنگ دندان های کودکان می شوند.
مصرف بی رویه فلوراید: جدا از اینکه فلوراید باعث استحکام دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها می شود. مصرف بیش از اندازه آن نیز باعث تغییر رنگ دندان ها می شود. ایجاد لکه های سفید یا قهوه ای بر روی دندان ها از عوارض مصرف بی رویه فلوراید می باشد. فلوراید در دهانشویه ها، برخی از غذا ها و آب های آشامیدنی و خمیر دندان موجود است.
درمان روت کانال تراپی یا اندو: یکی دیگر از عواملی که باعث تغییر رنگ دندان ها می شود درمان ریشه یا عصب کشی می باشد. معمولا دندان هایی که عصب کشی شده باشند بعد از مدتی تغییر رنگ می دهند و رنگ آنها کمی سیاه می شود. این تغییر رنگ به دلیل تاثیر موادی است که دندان با استفاده از آنها پر شده است (آمالگام) و یا می تواند به دلیل باقی ماندن قسمتی از پالپ دندان باشد.
وارد شدن ضربه به دندان ها: در صورتی که به علل مختلف به دندان ها ضربه وارد شود می تواند باعث خونریزی پالپ گردد در این صورت ممکن است دندان تغییر رنگ بدهد.
استعمال دخانیات: یکی دیگر از علت های تغییر رنگ دندان ها دود ناشی از استعمال دخانیات می باشد. دود سیگار می تواند به سرعت باعث زرد شدن دندان بشود.
از دیگر عوامل تاثیر گذار بر روی رنگ دندان ها می توان به بیماری، عوامل ارثی و عفونت های دندانی و ... اشاره نمود.
اغلب موارد گفته شده قابل درمان هستند. بلیچینگ روشی است که می توان با استفاده از آن به راحتی دندان ها را سفید نمود. البته انتخاب این روش برای سفید کردن دندان ها به همه بیماران توصیه نمی شود.
دندانپزشک قبل از اقدام به سفید کردن دندان ها ابتدا از آنها یک عکس رادیوگرافی تهیه می کند تا علل تغییر رنگ دندان ها را بررسی نماید. در برخی از موارد سفید کردن دندان ها با استفاده از بلیچینگ غیر ممکن خواهد بود.
سفید شدن دندان با استفاده از بلیچینگ در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد. جنس دندان های افراد و علل تغییر رنگ آنها متفاوت است پس نباید انتظار داشت اگر بلیچینگ دندان های یک فرد را سفید کرده باعث سفیدی دندان های همه شود. یا بر عکس اگر بلیچینگ بر دندان یک نفر تاثیر نگذاشته است بر دندان ما نیز تاثیر نمی گذارد. به هر حال قبل از شروع سفید کردن دندان ها، دندانپزشک وضعیت دندان ها را بررسی می کند و تا حد زیادی می تواند تغییر رنگ دندان با استفاده از بلیچینگ را پیش بینی نمایید.
پراکسید موجود در مواد بلیچینگ به داخل دندان نفوذ می کند و با از بین بردن رنگدانه های موجود باعث سفید شدن رنگ دندان ها می شود. معمولا پر اکسید بین 5 الی 15 دقیقه می تواند تاثیر خود را بگذارد. این مواد ابتدا به مینای دندان نفوذ می کنند و سپس باعث تغییر رنگ عاج دندان ها می شوند.
سفید کردن دندان ها معمولا به سه طریق قابل انجام می باشد.
بلیچینگ در مطب: که دندانپزشک بعد از بررسی دندان ها با استفاده از مواد و اشعه های مخصوص بی خطر به رفع بد رنگی دندان ها می پردازد.
بلیچینگ در خانه: نایت گارد نام یک قالب از جنس پلاستیک می باشد که برای درمان ها مختلف به کار می رود یکی از این درمان ها سفید کردن دندان ها می باشد. نایت گارد بلیچینگ در داروخانه ها موجود است که فرد می تواند آن را در خانه استفاده کند. البته بهتر است نایت گارد توسط دندانپزشک تجویز شود.
بلیچینگ با استفاده از مواد: همانطور که خمیر دندان ها انواع مختلفی دارند. مواد سفید کننده دندان نیز انواع مختلف دارد که داروخانه ها به فروش می رسد. این مواد که معمولا خمیری شکل هستند بدون تجویز دندانپزشک نیز قابل تهیه می باشند.
هر کدام از روش های ذکر شده تاثیر و عوارض خود را به همراه دارند. توصیه اغلب دندانپزشکان این است که از مواد سفید کننده دندان ها استفاده بی رویه نکنید زیرا باعث می شود دندان ها رفته رفته شفافیت خود را از دست بدهند و کدر شوند. به طور کلی بهتر است سفید کردن دندان ها توسط دندانپزشک انجام شود.
معمولا دندانپزشکان قبل از اقدام به سفید کردن دندان ها تمامی آنها را جرم گیری می کنند و این امر می تواند از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کند.